Szalvutics (ukránul: Славутич) egy város Észak-Ukrajnában, 200 km-re Kijevtől és 41 kilóméterre Pripjatytól. A csernobili atomkatasztrófa után építették azzal a céllal hogy a kiürített Pripjaty lakosságát ide telepítsék át. Területe 2,53 négyzetkilométer, jelenleg 25 000 ember él itt. Pripjatyhoz hasonlóan az átlagéletkor igen fiatal.

A várost 1986-ban kezdték építeni, az első lakók 1988 októberében foglalták el lakásaikat. Sok hajdani pripjatyi lakos költözött ide, a csernobili atomerőmű dolgozói is itt telepedtek le. A dolgozók 1988-tól közvetlen vasútjárattal jutottak el a csernobili atomerőműhöz, ahová 2000-ig napi rendszerességgel indultak vonatok. Még a mai napig jár vonat a csernobili atomerőműhöz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-- UI: A Timm Suess-es élménybeszámoló második napjának fordításába belekezdtem, így hamarosan olvashatjátok azt --

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cnpp.blog.hu/api/trackback/id/tr61444525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása