The Door

2010.03.05. 13:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A film nyitójelenete mely egy Pripjatyhoz közeli helyen készült

 

A BBC hírei alapján:

Egyike azon filmeknek amit az Oscarra jelöltek ebben az évben, melyet a világ egyik legradioaktívabb helyén forgattak a Földön.

 

A bejegyzés folytatásához kattints: FOLYTATÁS

 

Egy kedves olvasó, akit szerintem név szerint is megemlíthetek, Feri, novellákat ír Csernobilról és a Zónáról. Szerintem nagyon ötletes, hogy az író ilyen szemszögből is megragadja az eseményeket, nem csak tudományos vagy történelmi szempontból. A történetekben nagyon jól összeolvadnak a tények és a fantázia.

- - - - - - - -

Feri novellái:

- Csernobil egy 6 éves kisfiu szemszögéből

- Forgatási Élményem( a FOKUSZban láthato forgatás utáni vélemény,gondolatok megirása - Videó lent)

- A Zóna Mely Nem Ereszt

- S.T.A.L.K.E.R.:Csak Magadra Számithatsz

- Pripyat Él

Az írásokat itt tudjátok elolvasni www.teirod.atw.hu/ ( novellák - Szerző: RUSSIANBOY)

 

 

Elérhetőségek:

web: www.stalker-story.hupont.hu 

email cím: mcqueen85@freemail.hu

Videó

2010.02.10. 11:00

Videó

2010.01.22. 09:34

 

/ Részlet / ( Ha esetleg valaki tudna egy teljes dokumentumfilmet linkelni, azt nagyon megköszönném. Mindenhol csak ezt a kis részletet találtam )

 

Volodimir Sevcsenko (ukránul: Володимир Шевченко) – a szovjet időszakban Vlagyimir Sevcsenko (oroszul: Владимир Шевченко) néven – (1929 – 1987. március 29.) ukrán dokumentumfilm-rendező. A kijevi Ukrkinohronyika (Укркінохроніка) stúdió rendezőjeként ő készítette a Nehéz hetek krónikája című dokumentumfilmet az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa utáni munkálatokról és a környék fertőtlenítéséről. A forgatócsoportja elsőként filmezhetett a katasztrófa-sújtotta övezetben. Sevcsenko az elszenvedett sugárdózis nagysága miatt már a forgatás ideje alatt súlyosan megbetegedett. Alig pár hónapra rá elhunyt, nem érhette meg hogy filmjét nyilvánosan bemutathassák.

A film készítése

 

Sevcsenko forgatócsoportja (Viktor Kripcsenko, Vlagyimir Tarancsenko, Valerij Baskatov, Alexander Koroljov, Pavel Szoroka és Basil Makszimenko) volt az első, amelyik filmezhetett a zónában rögtön a katasztrófa után. Két hétbe telt, mire megkapták az engedélyt. 1986. május 16-tól kezdődően több mint három hónapig forgattak, melynek során a stáb tagjai akkora sugárdózist kaptak, hogy többen is kórházi kezelésre szorultak, a rendező már a szerkesztési munkálatok során is súlyosan beteg volt, egy évre rá pedig bele is halt az elszenvedett dózisba. Már nem érhette meg, hogy filmjét bemutassák. A stáb kamerája is oly mértékben szennyeződött, hogy el kellett ásni. Az eredetileg 54 perces filmet az „Ukrajina” és a „Sztugyija 1+1” filmstúdiók 2006-ban felújították és egy 64 perces dokumentumfilmet készítettek belőle.

Díjak

A film a Krakkói Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a pantelleriai Harmadik Nemzetközi Filmfesztiválon nyert különdíjat.

/ Forrás: Wikipédia /

 

Küldj be te is...

2009.12.22. 21:15

Sziasztok!

 

Így a vizsgaidőszak közeledtével elég kevés időm van foglalkozni a bloggal, ezért, aki úgy gondolja és van kedve beküldeni a témával kapcsolatban ( link, fordítás, cikkrészlet, teljes cikk, dokumentumfilm, videó, kép) bármit, és szeretné saját szerzeményét viszont látni a blogon ( természetesen a saját neve alatt) az megteheti, ha beküldi irományát a cnpp1986@gmail.com -ra.

 

 

Pripjaty - adatok

2009.12.22. 20:42

Népesség:

Teljes:49.400 ( ebből 15.406 gyerek, 16.562 nő)

 

 

 

 

 

 

 

 

/ fotó: pripyat.com /

A lakónegyed:


Házak: 160
Apartman lakások: 13,414
Garzonlakások: 18 épület, 7621 apartman lakással
Csaldi szálló: 8
Hotel szobák száma: 1,206
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktatás:
Óvoda: 15 épület, 4980 gyerek számára
Általános és középiskola: 5 épület, 6786 diák számára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ fotó: Robert Polidori-Zones of exclusion /

Kereskedelem:

Üzletek: 25 darab, összesen 9239 négyzetméteren
Étkeztetés: 27 vendéglő, kávézó, étterem 5535 ülőhellyel
Raktározás: 10 egység, összesen 4213 négyzetméteren, 4430 tonna befogadó képességgel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kultúra:

Mozi: 1220 ülőhellyel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ fotó: Prométheus mozi - wsu.edu.com /

Sport:

10 tornaterem
3 úszómedence
10 lőtér
2 stadion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ Stadion /

 

Környezet:

1 park
35 játszótér
18,136 fa
249,247 bokor
33,000 ültetett rózsabokor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipar:

4 vállalat melynek kibocsájtása 477 millió Rubel volt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ fotó: pripyat.com - Jupiter gyár /

 

Közlekedés:

-Yanov vasútállomás

3 közlekedési vállalat: 167 busz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ Fotó: Pályaudvar - pripyat.com /

 

Kommunikáció:

2926 magántelefonszám és 1950 hivatali telefonszám

 

Energiaellátás:

121 ezer kilowatt/ nap energia fogyasztás, mely az ipari park energiafogyasztását is magába foglalja.

 

Napi fogysztás:

kenyér - 10 tonna
tej és tejtermékek - 28 tonna
hús - 7 tonna

Forrás:

Angolra fordította: www.chernobylee.com

Eredeti: (Orosz)

 

 

 

Halálos dózis - TV2 napló

2009.11.30. 15:44

 

Egy nagybeteg kamionos, akivel tudtán kívül radioaktív hulladékot szállíttattak. A szennyezett anyag eltűnt, helyén még ma is a határértéket meghaladó sugárzást mért a Napló. Nézze újra, küldje tovább ismerőseinek is.

Vélemények

2009.11.20. 16:56

 

 

 

Videó

2009.11.19. 16:09

Az a fránya H1N1 :)

2009.11.19. 15:52

Már sokunknak a könyökünkön jön ki a H1N1-el kapcsolatos hírek, de mivel ez a hír Pripjaty-al és Csernobillal van összefüggésben, ezért én most mégis foglalkozok vele :)

A Forbes (www.forbes.com) magazin szerint Csernobil a világ legegzotikusabb helye a turizmus számára. A magazin azt is közzétette, hogy a sertés influenza ( H1N1) miatt a látogatások száma jelentősen megcsappant az elmúlt pár hónapban.

_______________________________________________________________________

 

Egy rendelet alapján Csernobilban csak maszkban dolgozhatnak az emberek és mindenkinek magánál kell tartania egy orvosi igazolást miszerint teljesen egészséges. Továbbá a turistákat sem engedik a Zónába akiknél nincs maszk és nem rendelkeznek orvosi igazolással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap képe

2009.11.08. 12:59

 

Pripjaty éjjel 1986-ban

2009.11.07. 14:17

  A képen a Kultúr tér látható.

Nappal:

 

 

 

 

 

 

 

 A Hotel Polissia

Nappal:

 

 

 

 

 

 

Szintén a Kultúr tér egy másik szögből, háttérben a 16 emeletes házzal.

Prometheus mozi.

Nappal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolt, mely autó alkatrészeket, rádiókat, egyéb alkatrészeket és más "szárazárukat" árusított.

Nappal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek a www.pripyat.com -ról kerültek fel a blogra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eset még szeptember 30.-án történt, amikor is 4 embert tartóztattak le amint a Pripjaty folyóban halásztak.

Az elkövetők 28 és 40 év közöttiek voltak akiknél 217 darab halat találtak a helyszínen melyek megközelítő értéke 50ezer Forint. A férfiak állítása szerint ez volt a legelső alkalom, hogy itt horgásztak és a halakat is csak saját maguknak fogták.

A hatóságok most ellenőrzik, hogy kerülhetett-e a Kijev és közeli régiók piacaira már korábban kifogott halakból.

A halászok ki lettek tiltva örökre a zónából. A csónakot, csónakmotort és a hálókat lefoglalták.

217 hal felosztva 4 ember között azért még így is sok. A hatóságok természetesen nem hitték el, hogy saját felhasználásra halásztak. Vélhetőleg füstölt halként próbálták volna értékesíteni.

 

Már egy korábbi bejegyzésben írtam arról ( lásd itt: cnpp.blog.hu/2009/09/26/veszett_farkas_harapott_meg_hat_embert_csernobilban) , hogy egy veszett farkas harapott meg 6 embert az erőmű területén, és most videót is mellékelek arról, amit az erőműben dolgozók készítettek, ahogy a farkas próbál bemenni a Csernobili erőműbe.

 

 

Ufók Csernobil fölött

2009.10.17. 13:55

Először is leszögezném, hogy én nem hiszek az ilyesmikben, de érdekességképpen megéri elolvasni.

Egyes vélekedések - és műszeres mérések - szerint az ismeretlen eredetű repülő tárgy csökkentette az égő reaktorból kiáramló sugárzás erejét.
De hát Csernobil nem csupán az 1986-os balesetéről nevezetes. Később is történtek ott - igaz, kisebb, de - nem veszélytelen balesetek. Amelyek rosszabbul is végződhettek volna. Például 1989. szeptember 16-án, csaknem három és fél évvel a nagy robbanás után ismét rendkívüli helyzet állt elő az erőműben, és sugárszennyezés került a légkörbe. Néhány órával később, reggel 8 óra 20 perckor egy orvosnő, L. G. Naumovna egy általa "borostyánszínűnek" leírt, diszkoszhoz hasonló repülő tárgyat látott elhúzni az égen Csernobil fölött.
Egy évvel később, 1990 októberében a közelben élő Alekszander Krimov fényképezett le egy ufót az égen. A lakása ablakából készítette a képet abban a városnegyedben, ahol az erőmű alkalmazottai élnek. A képen jól látszanak az ufó "lábai", Vagyis olyan, alul kiálló alkatrészek, amelyeket szerte a világon gyakran látnak (nemegyszer le is fotóztak) a szerkezetek alján, amikor a járművek leereszkednek a talajra. Ilyenkor ezekre a "lábakra" állnak rá. Lehetséges, hogy a Krimov által fényképezett ufó éppen abban a pillanatban emelkedett fel a földről, és még nem tudta behúzni a "lábait"? Ha úgy teszik, a kérdés költői, mindesetre ez is egy lehetőség a sokféle magyarázat közül.
Ismét eltelt körülbelül egy év, mire megint felbukkantak a rejtélyes idegenek. 1991. október 11-én este 20 óra 9 perckor a csernobili atomerőműben immár harmadszor keletkezett tűzvész. Ezúttal az egyik épületben törtek magasra a lángok. Ekkor ugyan nem láttak ufót, de most is többen fotózták a balesetet. Köztük "hivatalból" dolgozott Vlagyimir Csavran, aki a helyi napilap, a Csernobili visszhang ("Eho Csernobila") fotósaként tevékenykedett. Többek között a generátorház leszakadt tetejéről is készített néhány képet. Ám azokra a felvételekre a szerkesztőség akkor nem tartott igényt, így a fotós csak öt nappal később hívta elő a filmet. Csavran a mai napig állítja, hogy amikor fotózott, semmiféle repülő szerkezetet nem látott. Ám az előhívott filmkockákon ott volt egy ufó! Az ismeretlen repülő szerkezet valósággal "lógott" a beszakadt tető nyílása fölött. Magam is láttam ezt a fotót: a tárgy nagyon emlékeztet arra, amit két évvel korábban az orvosnő szavakkal írt le, és hasonlít ahhoz is, amit Krimov fényképezett le a lakása ablakából. A filmkockát kiadták egy szakértő bizottságnak, amely azt mindenféle lehetséges módszerrel megvizsgálta, de manipulációnak, hamisításnak nyomát sem találta rajta. A kép tehát minden kétséget kizáróan valódi. Csak azon csodálkozhatunk - bár a jelenség tulajdonképpen nem ismeretlen a szakirodalomban -, hogy a szabad szemmel nem látható ufó csak a fényképlemezen jelent meg.
Az azonosítatlan repülő objektumok még sok meglepetést tartogatnak számunkra.

Szöveg: tvr-hét 2000/48. szám

Timm Suess élménybeszámolójának második napja immáron olvasható magyarul.

Keresd a két poszttal ezelőtti linken.

 

Az összes fotó itt megtekinthető témákra szedve: www.flickr.com/photos/lord_yo/collections/72157617141819173/

 

 

Szalvutics (ukránul: Славутич) egy város Észak-Ukrajnában, 200 km-re Kijevtől és 41 kilóméterre Pripjatytól. A csernobili atomkatasztrófa után építették azzal a céllal hogy a kiürített Pripjaty lakosságát ide telepítsék át. Területe 2,53 négyzetkilométer, jelenleg 25 000 ember él itt. Pripjatyhoz hasonlóan az átlagéletkor igen fiatal.

A várost 1986-ban kezdték építeni, az első lakók 1988 októberében foglalták el lakásaikat. Sok hajdani pripjatyi lakos költözött ide, a csernobili atomerőmű dolgozói is itt telepedtek le. A dolgozók 1988-tól közvetlen vasútjárattal jutottak el a csernobili atomerőműhöz, ahová 2000-ig napi rendszerességgel indultak vonatok. Még a mai napig jár vonat a csernobili atomerőműhöz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-- UI: A Timm Suess-es élménybeszámoló második napjának fordításába belekezdtem, így hamarosan olvashatjátok azt --

 

 

Miután rátaláltam erre az oldalra, úgy éreztem, hogy ezt a beszámolót le kell nektek fordítanom magyarra, hogy ti is olvashassátok.

A képeket, videókat és a beszámolót Timm Suess svájci fotós készítette. A szerző nagyon készségesen állt ahhoz, hogy lefordíthassam szövegét és kitegyem képeit az oldalamra és minden olvasót üdvözöl Magyarországon.

Ma az első nap kerül lefordításra és publikálásra, a második nap holnap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredeti oldal, ahol még több képet és videót találsz: www.timmsuess.com

Teljes magyar bejegyzés olvasásához kattints <--IDE-->

 

A második nap megtekintéséhez kattints <--IDE-->

 

< saját fordítás, a szöveg egyes részének vagy egészének felhasználása csak az engedélyemmel lehetséges >

 

 

 

 

 

 

 

 

A hét végén történt esetről kedden beszámoló internetes ukrán hírportálok szerint a veszettség jeleit mutató farkas kora este támadt rá a csernobili erőmű külső objektumain dolgozó munkásokra, akik nem tudtak időben védett helyre menekülni a felbőszült ragadozó elől.

Az ordast még aznap éjjel lelőtték a csernobili rendőrőrs helyszínre érkezett munkatársai.

A ragadozón időközben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy veszett volt. A harapásos sérüléseket szenvedett munkásokat kórházban kezelik, orvosaik szerint állapotuk kielégítő.

Olekszandr Gardeckij, Kijev megye ügyésze a napokban bírálta a csernobili rendőrök munkáját, szerinte ugyanis az 1986-ban felrobban atomerőmű körül kialakított tiltott övezetből tömegesen viszik ki a sugárszennyezett fémhulladékot, faanyagot és elejtett állatokat.

Rendőri illetékesek szerint azért nem hatékony az orvvadászok és tolvajok elleni küzdelem Csernobil környékén, mert napközben mindössze két rendőr teljesít járőrszolgálatot az erőmű körüli tiltott övezetben.

Forrás: http://utro.ua/ru/proisshestviya/beshenyy_volk_iskusal_6_sotrudnikov_chernobylskoy_aes_foto1251748844

magyar: ma.hu/kulfold 2009.09.01

 

 

Utazz Csernobilba - TV2 riport

2009.09.25. 11:49

 

 

Én csak annyit fűznék a riport utáni beszélgetéshez, hogy egy pár adat sántít, például az, hogy főleg nők, párok és idősebbek látogatnak Pripjatyba.

Egy kis statisztika: Pripjaty-ba látogatók nem szerinti eloszlása: 85%(férfiak) - 15%(nők)

Kor szerinti megoszlás: A látogatók több mint 50%-a a 18-25 éves korosztályba tartozik.

Nemzetiség szerint: 88-90% ukrajnai lakos, 10-12%: külföldiek.

Pripjaty látogatás Update

2009.09.18. 09:47

Már páran jelezték (5-6-an), hogy jönnének a március-áprilisra tervezett Pripjaty-i "városnézésre" ezért úgy gondoltam, hogy legalább össze kéne jönnünk vagy 18-20-an és akkor lehetne egy kisbuszt is bérelni, ami háztól-házig vinne minket, tehát nem kellene tömegközlekedéssel bajlódni, mert ugye a busz nem biztos, hogy a szállás közelében tenne le. Nem utolsó sorban a pénz megtakarítás szempontjából sem elhanyagolható, hiszen személyenként akár 10ezer forintos megtakarítást is jelenthetne. És a Kijevi Chernobyl múzeumba is el tudna vinni bennünket.

Egy kis számolás (20 fővel számolva): 1, buszbérlés: Grandtours Mercedes-Benz Sprinter 416

 

 

 

 

 

 

- buszbérlés költségei: 190Ft/km összesen kb. 1750km + 80Euró a sofőrök 2 napi díja.

Ez azt jelenti, hogy körübelül 18ezerFt/fő költséget jelentene a buszbérlés/fő.

2, Pripjaty meglátogatása: A mai nap folyamán írok egy pár utazási irodának, akik foglalkoznak " Chernobyl-Tour-al", hogy mennyibe kerülne X vagy Y létszám esetén. Ahogy nézegettem ez 70$-170$ dollárig bármi lehet. ( 14.000Ft-34.000)

3, Szállás: 1 éjszaka 2*-os szállodában körübelül 30$ ( 6000Ft)

4, Ellátás: Mindenki saját maga gondoskodik róla.

 

Mivel én ezt az utat saját nyereség nélkül szervezem, csakis hobbiból, ezért megírom az utazási irodának, hogy lehetséges-e az, hogy a " Chernobyl-Tour" árát mindenki külön utalhassa át a számlájukra ( mert gondolom azt előre kell), mert én pénzt nem fogok beszedni senkitől.

 

Tervezett program:

-1. nap: Indulás a késő esti órákban, utazás egész éjjel.

1. nap: Megérkezés Kijevbe a déli órákban, majd a Csernobil múzeum meglátogatása. Kijevi városnézés, séta, szabad program. A szállás elfoglalása az esti órákban.

2. nap: Indulás Csernobilba és Pripjatyba, visszaérkezés az esti órákban Kijevbe. Pakolás, majd indulás haza.

 

Kérdezzetek bátran, ha felmerül bennetek bármivel kapcsolatos kérdés ( kommentben vagy cnpp1986@gmail.com) .

 

UI: Szóljatok minél több embernek és hírdessétek ezt az utat, hogy megvalósulhasson. Köszönöm!

 

 

A nap képe

2009.09.14. 19:17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luxus hotelek a Zónában???

2009.09.14. 19:11

Találtam egy cikket a coolpolitika oldalán ( http://www.coolpolitika.hu/ujjaepit_csernobil_8211_sok_turista_latogat_varosba) ahol azt írják, hogy: " A város egyes részein különböző mini luxus-hotelek is vannak, amelyek állítólag nem fertőzöttek, ugyanis az épületek alatt lévő földet elszállították, és tisztát hoztak helyette, a speciális építőanyagok a finnektől jöttek, az élelmiszereke, pedig Ukrajna egyéb, egészséges részeiről hozzák. Egy éjszaka ezekben a hotelekben 15 dollár, amihez háromszori étkeztetés is jár. De autót is lehet bérelni, egy óráért 10 dollárt kérnek."

Utánanéztem neten, de egyáltalán nem találtam erről a hotel dologról semmit. A 15 dolláros ár is eléggé sántít, hiszen egy 2*-os kijevi szálloda is 40$/éj-től kezdődik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videó

2009.09.14. 18:41

 

Amikor azt hiszem, hogy már minden régi felvételt láttam Pripjaty-ról, mindig rábukkanok egy-két számomra új videónak. Ez is most olyan,amit most megosztok veletek. Mellesleg hangulatos és jól összevágott a film.